W pewnych momentach skorzystanie z rad dietetyka to optymalne rozstrzygnięcie. Z jakiego powodu? Albowiem na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą pożywienia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Rzeczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Produkty mleczne także są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed zmianami żywieniowymi należy zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, który zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, ponieważ nie chcą się przyznać że mają dowolny problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że ekspresowo uzyskamy ładną i szczupłą figurę. Tymczasem prawda bywa gruntownie inna oraz cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje bądź najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest zastosowanie paru typów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Ponieważ organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował oraz zaczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. życie bez glutenu Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, zwłaszcza, jeśli nieoczekiwanie zjemy zbyt dużo. To bazowy błąd odchudzających się, prawidłowiej w związku z tym zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik